Margherita pitsa

Ilmselt kõige tuntum ja kuulsam Itaalia toit üle maailma on pitsa. Lapikut ja lamedat leiba erinevate katetega söödi juba antiikmaailmas, kuid pitsa sellisena nagu meie teda täna tunneme pärineb siiski 19. sajandi Napolist.

Vastavalt populaarsele legendile telliti 1889. aastal pagar Raffaele Esposito käest kuninganna Margherita külaskäiguks pitsa. Raffaele tegi 3 erinevat versiooni ning kuningannale olevat kõige enam meeldinud Itaalia lipu värvides lihtne tomati, basiiliku ja mozzarella juustuga kaetud pirukas. Siit saab alguse kuulus Margherita pitsa.

 
 

KOOSTISOSAD


1 pitsapõhi:

7 g kuivpärmi

300 ml leiget vett

450g nisujahu

1 tl soola

Kate:

200g head mozzarella juustu

200g tomatipüreed

Suur peotäis värsket basiilikut

1 spl kuivatatud oreganot

VALMISTAMINE


Sega pärm leiges vees ja lase kergelt mullitama hakata. Sega juurde jahu ja sool ning sõtku, kuni saad ühtlase taigna. Lase 15-20 minutit kerkida. Rulli taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata tomatipastaga, rebi peale mozzarella ribad ja basiilikulehed. Raputa peale kuivatatud oreganot. Küpseta kõrgel temperatuuril 230-240C 10-15 minutit, kuni põhi on krõbe ja juust sulab.