Spanakopita

Kreeklaste armastatud feta juustu ja spinati pirukas.

 
 

KOOSTISOSAD

 

450g spinatit
(võib kasutada jääs või värsket, aga värske on sellisel juhul vaja eelnevalt aurutada ja peeneks hakkida)

60g petersell

1 suur sibul (magusam on parem)

2 küüslauguküünt

2 suurt muna

300g feta juustu

Näpuotsaga soola ja pipart.

50 g võid sulatatud

400g filotainast

VALMISTAMINE


Sulatage spinat, hakkige peeneks petersell, sibul ja küüslauk. Suures kausis segage kokku spinat, petersell, sibul ja küüslauk, murendage juurde feta juust. Väiksemas kausis kloppige lahti 2 suurt muna, lisage munad segule ja segage õrnalt läbi. Te ei taha, et feta segusse sulaks, vaid ikka oleks sõmerana näha. Maitse järgi sool ja pipar. Kui feta on väga soolane, siis ei pruugi soola lisaks vaja olla.

Laske filotainal toatemperatuurile tõusta. Katke ahjuplaat küpsetuspaberiga. Pintseldage filo lehe suurune laik ahjupannil võiga ja asetage esimene filoleht pannile. Pintseldage pannil olev filoleht sulatatud võiga ja asetage peale järgmine leht. Korrake protsessi kuni pooled filolehed on kasutatud. Oluline on, et iga filoleht saaks sulatatud võiga pintseldatud, nii jääb pirukas eriti maitsev ja krõbe. Järgmiseks katke filopõhi feta juustu – spinati seguga. Tõstke peale teine pool filolehti, mis on samuti võiga pintseldatud. Peaksite saama kolmekihilise piruka, all ja peal võiga pintseldatud filotaigna lehed ja keskel roheline täidis. Võite alumise taignakihi ääri natuke üles mudida. Hoiab paremini vormi.

Kindlasti pintseldage kõige ülemine filokiht võiga, siis küpseb imeliselt kuldpruuniks.

Küpsetage 170C ahjus 45-50 minutit kuni pirukas on kuldpruun ja pealmine filokiht kenasti murenev.