Tajin on ilmselt üks kuulsamaid Põhja-Aafrika toitusid. Tajinil on tuhandeid erinevaid retsepte ning igal perenaisel on oma lemmik. Selle kuulsa roa ajalugu ulatub 1200 aasta tagusesse aega, Haruna l-Rashidi valitsemise all olevasse vara-islami riiki. Ilmselt Araabia poolsaarel, beduiinidest rändrahvaste poolt leiutatud rooga küpsetatakse tänaseni kõrbeliivale tehtud lõkkes, koonusekujulises savipotis. Nomaadide jaoks on tajin oluline, kuna selle retsepti hulka kuuluvad erinevad kuivatatud puuviljad ja maitsestamiseks on kasutatud pigem kuivatatud maitsetaimi kui värskeid. Vahest on ka põnev teada, et tajin on ära märgitud 900 aastat tagasi kirjutatud ilmselt ühes kuulsaimas Araabia kirjandusteoses „Tuhat ja üks ööd“. Maroko tajinid on tavaliselt aeglaselt küpsetatud, rikkalikult kuivataud puuviljade ja vürtsidega maitsestatud liha- või kanaroad. Harvem kohtab kala tajini, kuid ka köögivilja tajin on järjest populaarsemaks muutumas.
![]() |
![]() |
KOOSTISOSAD
1-2 suurt sibulat 10 pisikest pärlsibulat (sobivad soolvees marineeritud) 10 suurt kuivatatud datlit (ilma kivita) 10 suurt kuivatatud aprikoosi (ilma kivita) 500 g konserv kikerherneid (nõrutatud) 3-4 spl hakitud Kreeka pähkleid 2 spl vedelat mett 1 spl Harissa pastat (vürtsine piprapasta, saadaval suuremates toidupoodides, aga Marokost või Tuneesiast tasub suveniirina kaasa tuua) 1 tl purustatud kuivatatud koriandrit 1 tl jahvatatud kaneeli 0,5 tl jahvatatud ingverit 1 apelsini riivitud koor 2-3 spl tomatipastat 500 ml köögiviljapuljongit (sobib kuubikust tehtud) 0,25 tl safranit 3-4 spl õli soola |
VALMISTAMINE
|